Żel wyszczuplający na bazie karczocha
Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy artykuł na temat żelu wyszczuplającego opartego o karczocha (Cynara cardunculus - var scolymus), imbir (Zingiber officinale) i skórki pomarańczy (Citrus ninensis).
Preparat został opracowany z wykorzystaniem wysokiej jakości surowca, co pozwoliło uzyskać produkt o odpowiedniej jakości dla badania naukowego.
Dzięki połączeniu trzech róznych flawonoidów uzyskano skuteczne działanie wyszczuplające.
Preparat w żelu, który posiada najwyższy efekt farmakologiczny to ten z maksymalna dawką - zawierającą 12% (6% karczoch, 4% imbiru i 2% skórki pomarańczy), osiągnięto nim szybko pożądane efekty.
Kontrola jakości gotowego produktu spełnia stawiane wymagania dzięki czemu można stwierdzić, że substancje pomocnicze stosowane są w odpowiednich ilościach oraz dobrano je odpowiednio dla kompozycji żelu.
Podczas testów zaobserwowano redukcję masy ciała, efekt wyszczuplający wśród osób, którym podawano dwie dawki żelu.
Z analizy statystycznej wyników zobserwowano utratę masy ciała, w śród osób, którym podawano żel o wyższym stężeniu substancji czynnej.
Żel nie wywołuje jakichkolwiek działań niepożądanych. Informacje zebrano na podstawie:
https://ecosupplements.wixsite.com/index/single-post/2017/03/17/Elaboraci%C3%B3n-de-un-fitof%C3%A1rmaco-semis%C3%B3lido-de-acci%C3%B3n-adelgazante-con-diferentes-dosis.